Slachtoffers medische missers maken geen kans

Slachtoffers medische missers hebben het moeilijk. Stel je voor, je bent ziek en kunt daardoor niet meer werken. Daarbij krijg je allerlei zorgkosten, voor bijvoorbeeld medicatie en hulpmiddelen. En dan, kom je erachter dat je ziek bent door de fout van een arts.

Medische missers komen steeds vaker voor in Nederland. Maar wat doe je als het je overkomt?

Slachtoffers verhalen schade uit noodzaak

Wanneer je als slachtoffer van een medische misser alles kwijt bent geraakt, wordt het leven een stuk moeilijker. Je bent vaak een deel, of alle inkomsten uit werk kwijt, en daarbij krijg je steeds meer kosten. Ook krijg je vaak te maken met sociale ongemakken. Je kunt niet alles meer wat je voorheen deed, en raakt daardoor steeds meer sociale bezigheden kwijt.

Artsen zijn ook mensen. Maar toch is het niet meer dan logisch, om de schade te verhalen. Sterker nog, het is je goed recht. In de Nederlandse grondwet en diverse internationale verdragen staat dat een ieder recht heeft op goede gezondheidszorg, en recht heeft op een eerlijk proces. Ook kan het aansprakelijk stellen van een arts ervoor zorgen dat deze beter op gaat letten, en de fout niet meer zal maken. En het is een feit, er worden steeds vaker fouten gemaakt.

Slachtoffers medische missers ondervinden aan alle kanten tegenstand

Ondanks dat in de Nederlandse grondwet is vastgelegd dat een ieder recht heeft op een eerlijk proces, wordt daar niet aan gehouden. En dan niet van een kant, maar van alle kanten stuiten slachtoffers van medische missers op weerstand.

Om een arts aansprakelijk te kunnen stellen, ben je afhankelijk van anderen. In een enkel geval kun je het proces zelf voeren. Bij schadebedragen onder de €25.000,- mag je het zelf doen. Maar kom je daarboven (en de schade kan snel oplopen als je niet meer (volledig) kunt werken), ben je wettelijk verplicht een advocaat te nemen. Maar ook ben je afhankelijk van schadespecialisten, expertise artsen, de verzekering van de aansprakelijke arts en natuurlijk de rechter.

Een goede letselschade advocaat is moeilijk te vinden

Het lijkt of het met andere gevallen, zoals letselschade door een ongeluk, zaken veel eerder afgewikkeld worden. Maar om alleen al een goede letselschade advocaat te vinden voor een medische misser, is moeilijk. Regelmatig doen letselschade advocaten alle soorten ongevallen, behalve de oorzaak medische misser. Ook houden ze zich vaak niet aan de regels en afspraken.

Zo zijn er de GBL en GOMA opgesteld, om het afwikkelen van een zaak minder stressvol te maken voor slachtoffers van medische missers. Een advocaat kan vrijwillig aangeven of deze zich aan de genoemde richtlijnen houdt. Want het zijn richtlijnen, geen wettelijke regels. En als een advocaat zich hier dan niet aan blijkt te houden, zijn er geen consequenties.

Ook ligt er een hoge werkdruk bij de advocaten (al zou ik denken met het geld dat ze per uur verdienen, ze ook minder zaken aan zouden kunnen nemen). Dit zorgt ervoor dat ze vaak niet goed op de hoogte zijn van de inhoud van een zaak, en dat ze er veel langer over doen dan zou mogen. Wat ongezond is voor het slachtoffer. Ook blijkt maar al te vaak dat ze graag kiezen voor de makkelijke oplossing, en niet de oplossing die ervoor zorgt dat het slachtoffer krijgt waar deze recht op heeft.

En wil je een klacht indienen over je advocaat? Dat kan. Eerst bij het kantoor zelf, welke het uiteraard altijd opneemt voor de advocaat. Dan kan het bij de Deken, die er eigenlijk ook vaak geen zin in heeft zich daar mee te bemoeien. Heb je een advocaat op basis van toevoeging (gefinancierd door de overheid)? Dan loopt je eigenlijk nog meer achter op een slachtoffer die zelf een advocaat kan betalen. Ze krijgen namelijk maar zoveel uur per zaak vergoed, ongeacht hoe ingewikkeld de zaak is. En als je dan een klacht hebt over je advocaat, kan het zijn dat je verder pech hebt. De advocaat wil niet meer voor je werken, maar jij krijgt mogelijk geen vergoeding meer van de Raad van Rechtsbijstand voor een nieuwe advocaat.

Verzekering tegenpartij zal niet meewerken

De verzekering van de tegenpartij bezorgd slachtoffers van medische missers vaak onnodig veel stress. Vaak reageren zij heel traag “inhoudelijk” op een bericht van de advocaat. Dit kan soms zelfs oplopen tot een half jaar. En ook de verzekering kan reclame maken dat deze zich aan de GOMA en GBL houdt. Wat vaak in de praktijk absoluut niet zo is, maar ook daar kan niets tegen gedaan worden.

Ook gebeurd het vaak dat de verzekering de schuld op het slachtoffer zelf af probeert te schuiven. Dat is heel confronterend en stressvol. Je hebt al schade door een ander, waar je vaak boos en verdrietig om bent, en dan moet je nog gaan vechten omdat de ander niet eerlijk is. In de zeldzame gevallen dat een slachtoffer in het gelijk gesteld wordt, mag deze vaak ook nog eens eindeloos wachten op de daadwerkelijke schadevergoeding.

Het slachtoffer moet bewijzen

Slachtoffers medische missers moeten hun gelijk bewijzen. Op zich niet onlogisch, want je beschuldigd iemand ergens van. Maar, zie het maar te bewijzen. Ten eerste moet je alle medische dossiers opvragen die betrekking hebben op de fout. Vaak gaat hier ook een gevecht aan vooraf. Want hoewel het wettelijk verplicht is een patiënt zijn eigen dossier te geven, gebeurd dit niet, of met hele discussies vooraf. Het gebeurd zelfs dat als het slachtoffer dan eindelijk een dossier in handen heeft, er allerlei belangrijke informatie uit mist.

Ik begrijp nog niet helemaal waarom het moet; een advocaat wil perse dat een arts een andere arts beoordeeld op zijn fout(en). Het blijkt dat ze enkel daarop de hele rechtszaak willen baseren. Vaak krijg je als antwoord dat de rechter geen medische achtergrond heeft. Maar als slachtoffer heb je dat ook niet, en toch blijkt duidelijk dat er fouten zijn gemaakt. Als een slachtoffer dat kan zien, kan een rechter dat toch ook?( Uiteraard wel goed onderbouwd met bewijzen).

Zoals eerder al genoemd worden er in Nederland steeds meer medische fouten gemaakt. Maar, in Nederland heerst de “zwijgende” afspraak om als arts elkaar het handje boven het hoofd te houden. Het is dus al haast onmogelijk om een eerlijke expertise te krijgen voor de aansprakelijkheidstelling van een arts. Ook dat levert weer gevechten (waar het slachtoffer al geen energie voor heeft) op, naast de teleurstelling en stress die hier weer bij komt.

Zelfs de rechter kan een negatieve invloed hebben

Het kan gebeuren dat een rechter niet eerlijk oordeelt. Ondanks dat alles bewezen is. De rechter kan “dingen over het hoofd zien”, waardoor deze negatief oordeelt. Zelf heb ik dit al 2 keer meegemaakt, terwijl ik in totaal 2 zittingen heb gehad. Bij een kort geding stelt de rechter in zijn vonnis bijvoorbeeld dat ik geen arts heb die zegt dat ik niet mag werken. Ten eerste mag een “gewone” arts dat officieel niet, ten tweede had hij toch een brief van mijn neuroloog voor zijn neus liggen waarin stond dat ik niet meer kon werken.

Tuchtcollege voor de gezondheidszorg

Naast een civiele procedure heb je bij medische missers ook de optie om je klacht neer te leggen bij het Tuchtcollege voor de medische gezondheidszorg. Maar, zij maken het helemaal bond;

Ten eerste gebeurd het bijna nooit dat het Tuchtcollege een slachtoffer in het gelijk stelt. en zeker niet volledig. Als een slachtoffer gelijk krijgt, is dit vaak maar gedeeltelijk. Ten tweede wordt er nog zeldzamer schade uitgekeerd. De aansprakelijke arts krijgt eerder een “berisping”, als er al gevolgen zijn voor de aansprakelijke arts.

Dus voor een slachtoffer van medische missers die veel schade heeft geleden, is dat al geen goede optie. En terwijl dit een instelling is van de overheid, zijn eerlijkheid en recht dus ver te zoeken.

Het recht op financiële rechtsbijstand

Alle rechtszaken kosten geld. Zelfs een eenvoudig verzoek bij de rechter indienen kost geld. Als je zelf een aardig vermogen hebt, of nog steeds kunt werken voor een goed salaris, is dit niet zo’n probleem. Maar, als je niet meer kunt werken door de letselschade, waardoor je een minimum inkomen hebt, terwijl je juist meer kosten hebt, is dit wel een probleem. Advocaten hebben vaak op de website staan dat je “gratis” wordt geholpen. Echter zijn er toch altijd kosten waar je niet onderuit komt.

Naast het feit dat je advocaat maar een bepaald aantal uren vergoed krijgt als je “onvermogend” bent, loopt je hierdoor ook nog tegen andere problemen aan. Zo heb je meestal de verplichte eigen bijdrage voor de advocaatkosten. Er wordt wel rekening gehouden met je inkomsten, maar als je aan het minimum zit, is alles al teveel. Daarbij komen nog griffierechten die je moet betalen zodra je naar de rechtszaal gaat. Ook hier geldt voor dat er wel rekening wordt gehouden met je inkomsten. Maar zoals gezegd, het zorgt toch vaak voor problemen.

Bij een rechtszaak voor medische missers heb je dan ook nog een expertise arts nodig. Ondanks dat die nodig is volgens de advocaten, wordt die helemaal niet vergoed. Daar is geen rechtsbijstand voor, terwijl deze vaak tussen de €800,- en €1500,- kost. Terwijl je dit echt niet kunt betalen met minimale inkomsten en extra zorgkosten. En als je dan ook nog de verkeerde expertise arts blijkt te hebben…

Minister Dekkers wilde zelfs alles op de schop gooien voor slachtoffers van medische missers. Terwijl de overheid met bovenstaande regelingen al niet de grondwet en internationale verdragen nakomt. Want, omdat je het niet kunt betalen, en jouw advocaat vaak veel te weinig tijd heeft om zich voldoende in jouw zaak te verdiepen, heb je al geen kans op een eerlijk proces.

Uitkering neemt schadevergoeding in

Wanneer je een bijstandsuitkering krijgt omdat je niet meer kunt werken door de letselschade, is het mogelijk dat de gemeente de schadevergoeding van je uitkering afhaalt. Een gemeente mag dit zelf besluiten. Dus ondanks dat het schade is die jij geleden hebt, of nog te lijden hebt in de toekomst, en hier een verschrikkelijk gevecht voor hebt moeten leveren, kan het allemaal voor niets zijn.

Het is dus de bedoeling om ALLE gederfde inkomsten en schadeposten vergoed te krijgen, zodat je niets meer met een uitkering te maken hebt. Alleen, is het haast ook weer onmogelijk om een dergelijke schadevergoeding te krijgen.

 Eerlijke rechtszaak dus haast niet mogelijk

Door het bovenstaande, heb je als slachtoffer van medische missers dus vaak in het beginsel al geen kans op een eerlijke rechtszaak. Heb je dit wel, dan is het nog de vraag of je de energie hebt, naast het ziek zijn en alles wat dat met je doet, om het hele gevecht vol te houden. Want vaak worden deze rechtszaken over jaren uitgesmeerd, terwijl dat helemaal niet hoeft!

Delen: