Medische missers rijzen de pan uit

Nederland stond jaren geleden nog bekend als een land met een goed zorgstelsel. Helaas blijkt het tegenwoordig in de praktijk heel anders te gaan. Het aantal medische missers rijst de pan uit. En er wordt helemaal niets mee gedaan.

Steeds meer medische missers die naar voren komen

Je zou kunnen denken dat het komt door het internet. Hierdoor wordt er meer bekend, en de communicatie tussen allerlei verschillende mensen is hierdoor heel groot geworden. Ook kun je zelf veel medische informatie vinden op het web. Zo kun je goed voorbereid naar een arts, maar soms ook achteraf erachter komen wat er mis is gegaan.

Toch denk ik dat het daar niet helemaal aan ligt. Ook het aantal medische missers zelf stijgt. Artsen lijken steeds makkelijker te worden. Ook zal het tekort aan artsen en de hoge werkdruk niet bijdragen aan oplettendheid.

Het blijkt vaak om “simpele” fouten te gaan

In mijn eigen medische dossiers is in ieder dossier van een andere arts, wel een duidelijke fout te vinden. Ik ben geen medische specialist, dus als ik ze al zie, moeten ze wel heel duidelijk zijn. Dan gaat het om het niet lezen van een bijsluiter en de goede behandeling voorschrijven, een bloeduitslag onjuist interpreteren en bijvoorbeeld niet luisteren naar de patiënt.

Maar ook van mensen om mij heen hoor ik tegenwoordig bijna altijd klachten als ze naar een arts zijn geweest. Een operatie die overnieuw moet, omdat ze niet eerst een foto hebben gemaakt. Of een operatie die overnieuw moet omdat ze te weinig op de foto hebben gezet en daardoor een deel missen. Of de nazorg na een onderzoek of behandeling. Dat er vergeten wordt te zeggen dat je bijvoorbeeld veel water moet drinken na het innemen van een chemisch goedje, of welke oefeningen je na een operatie moet doen.

Medische missers bij een ziekte die al meer dan honderd jaar bekend is

Als voorbeeld het vitamine B12 tekort, die ziekte van Addison-Biermer. Ondertussen zijn er duizenden, tot tienduizenden patiënten bekend waarbij het tekort over het hoofd is gezien, en/of verkeerde behandelingen zijn ingezet. En dat terwijl de ziekte al meer dan honderd jaar bekend is, en de behandeling heel duidelijk in de bijsluiter staat. Geschat, 95% van de artsen maakt hier fouten bij.

Niet voor niets worden hier hulp sites voor opgezet. Allemaal door ervaringsdeskundigen die andere mensen willen helpen. En websites met informatie. Zelfs een heel instituut waar een patiënt met B12 tekort eindelijk juist behandeld kan worden. Maar, vaak als de patiënt erachter komt wat er mis is gegaan, is het te laat. De schade zal dan gedeeltelijk of geheel blijven, en niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden.

Nederlandse overheid ontvangt hier al jaren brieven over

Onze overheid ontvangt al jaren brieven en andere berichten van slachtoffers van medische missers door het vitamine B12 tekort. Er zijn in het verleden zelfs petities opgesteld. Ook zijn ze erop gewezen dat het NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) foutieve en schadelijke informatie verstrekt m.b.t. tot het ontdekken van het tekort en de behandeling. Een website die veel artsen gebruiken om medische informatie op te zoeken. (Al doen zij dat ook bij het Farmacotherapeutisch Kompas, welke ook heel duidelijk de juiste behandeling heeft staan). Ook zijn ze ervan op de hoogte dat de ziekte, onbehandeld, een dodelijke afloop kan hebben. Het staat soms zelfs in krantenartikelen.

Nederlandse overheid bekommert zich niet om de slachtoffers

Maar, de overheid doet er niets mee. Ik heb van een stuk of 3 verschillende partijleden van de Tweede kamer een paar jaar geleden bericht gehad, dat zij “dit wel mee wilden nemen in hun vergaderingen”. Uiteraard is er achteraf nooit meer iets mee gedaan.

En dat terwijl het miljarden aan kosten zal schelen in de medische en farmaceutische wereld. En natuurlijk aan uitkeringen. Want regelmatig worden mensen zo ziek of beperkt, dat zij niet meer kunnen werken.

De mensen die nu onze overheid vormen, hebben ervoor gekozen om zorg te dragen voor de bevolking. Hoe zouden ze dat dan doen op deze manier?

Lees verder: Slachtoffers medische missers maken geen kans

Delen: